Cupping bij pijnklachten

verschillende soorten Cupping bij pijnklachten

Cupping bij pijnklachten in De Groene Kamer 

In China is cupping bij pijnklachten al langer dan 2000 jaar in gebruik.
Omdat cupping gebaseerd is op de werking van een vacuum, is er door de eeuwen heen op grote schaal gebruikt van gemaakt. Vroeger zette men in China verwarmde bamboe cups op de huid, waarna deze uit zichzelf vacuum trokken. Doordat bamboe behalve goedkoop ook overal voorhanden was iedereen er gebruik van.

Modern cuppen

Tegenwoordig zijn cups van plastic of glas en hebben ze een ventieltje. Om te beginnen zet je eerst de cup op de huid en pas daarna trek je de cup voorzichtig met een pompje iets vacuum. Al doende worden de weefsels onder en rond de cup iets opgetrokken, wat meer ruimte en doorstroming geeft. Bovendien is het vacuum met een pompje  beter te doseren en daardoor veiliger. Wat resulteert in gebruiksgemak en wat beter voor de cliënt is.

Vuurcuppen

Een derde, andere manier om te cuppen is het spectaculairdere vuurcuppen. Hierbij worden glazen cups gebruikt, waar snel een brandend plukje katoen doorheen gehaald wordt. Vervolgens zet je de cup onmiddellijk op de huid waarna deze vacuum trekt. Uit dit laatste blijkt dat de methodes van nu niet veel veranderd zijn. Het is nog steeds zo dat cuppen werkt met een vacuum, niet erg pijnlijk is, maar wel heel effectief.

Door te cuppen breng je beweging in weefsels met verklevingen. Omdat je hiermee actief  afvalstoffen  verwijderd en de doorstroming van het weefsel versneld in gang zet kan je pijnklachten verminderen.

Tijdens een massage zijn verstoringen in het spier- en bindweefsel voor een geoefende therapeut heel voelbaar. Als er al langer pijn- en spanningsklachten zijn, ontstaan er verklevingen in het weefsel. Meestal zijn dit harde plekken die pijnlijk zijn bij aanraking, maar waarvan je zelf niet direct last hebt. Uiteindelijk zorgen die plekken voor klachten aan het bewegingsapparaat. Maar dat is meestal pas tegen de tijd dat je je boodschappen niet meer kunt tillen. Dan merk je dat je in een heel ander klachtstadium terecht bent gekomen. Waarin je met cupping en zelfcupping  veel verbetering in gang kunt zetten.

Moving cupping bij pijnklachten

Op de eerste plaats is Moving cups een effectieve variant van cupping bij pijnklachten. Zeker bij bepaalde schouder- en nekklachten, maar  bijvoorbeeld ook bij migraine en rugklachten, want cupping bewijst zijn nut bij alle weefsels waarin verklevingen en spanningen zich hebben opgeslagen. Maar moving cups biedt meer. Zo kan ik bijvoorbeeld samen aan klachten werken met mijn cliënten,, door middel van zelfcupping

Zelfcupping bij chronische pijnklachten

Door middel van zelfcupping kan ik samen met mijn cliënten aan klachten werken. Zo cupt een cliënt, na een behandeling bij mij, met zelfcupping verder aan de oplossing van chronische pijnklachten. In dit geval door met een siliconencupje om de paar dagen zelf het aangedane weefsel te cuppen. Als je zelf regelmatig de aangedane plek behandelt, is het mogelijk  om op termijn weer pijnloos te bewegen. Bovendien zit er meer snelheid in de oplossing doordat je zelf ook aan de slag gaat. Tenslotte is zelfcupping veilig omdat het een lichte variant van cuppen is, gewoon omdat het vacuum van deze siliconen cupjes veel minder krachtig is.

Conclusie, cupping en zelfcupping bij chronische pijnklachten is een aanrader. 

Cupping bij pijnklachten in De Groene Kamer
Cupping bij pijn- en spanningsklachten

Contact