'Vage' of onverklaarde klachten

TuiNa en vage klachten of onverklaarde klachten

Wat zijn vage- en onverklaarde klachten? Hierbij een greep uit de vage klachten waar cliënten mee naar de praktijk komen.  Zij ervaren: pijnlijke knieën bij het de traplopen, maar alleen in de herfst. Of een gevoel alsof er een haar op je tong zit, die je niet kan wegslikken. Zij hebben mist in hun voorhoofd en kunnen geen wind of tocht kunnen verdragen. Vaak zijn ze duizelig, maar hebben wel een goed HB-gehalte. En dan op een dag wordt het wel heel veel al die onbeduidende vage klachten, want ze beperken je.

 TuiNa massage therapie kan met vage- en onverklaarde klachten wel wat, ze pakt de oorzaak aan en lost deze waar mogelijk op.

In de Chinese geneeskunde zijn Wind, Kou, Vocht, Hitte en Droogte hele bekende ziekte veroorzakers. Ze dringen je systeem binnen en blijven daar zitten. Waait het of is het vochtig weer dan komen de bijbehorende klachten weer omhoog.

Als het om de pathogene factor Wind gaat, heb je verspringende pijnen, dan zit het hier, dan weer daar. Kou geeft stagnatie. Een frozen shoulder ontstaat, omdat je bezweet met het raampje open van Frankrijk terugreed naar huis. Via de porieën heeft de kou zich naar binnen gewerkt. Die kou kan daar jaren blijven zitten, tot je hem er met cupping uithaalt.

Maar ook langdurig aanwezige  sterke emoties vallen onder ziekteverwekkers in de TCM. Als woede, zorgen of verdriet en angst maar lang genoeg aanwezig zijn, putten ze je systeem uit. Of raakt de balans zoek.

 

Pijnklachten, vage klachten, onverklaarde klachten

Contact